HANTAR GAMBAR SENDIRI KAT COMMENT FS.

Tuesday, August 25, 2009

Dah lama aku dop citer pasal it nih..ramai yang tanya camner nak letak gambar sendiri ntuk dijadikan sebagai comment kat FS cam aku buat ni.
sonang saja tu..ikut step by step yang cikgu nak ajar ni yer.memula korang edit gambar korang menggunakan Adobe Photoshop (xreti guna?aduh nnt aku buat tutorial lain ntuk AP ni)Design cecantik.tp ingat ukuran gambar jangan terlalu besar sbb akan melambatkan proses 'loading' gambar tu nnt bila korang post kat FS. Ukuran ideal adalah (400 x 500 atau 500 x 400).Lagi kecik gambar lagi cepat loading.xder la member korang berjanggut nak tunggu gambar aper yang korang sent kat dier.hehe

ni contoh gambar yang aku edit guna Photoshop
Dah siap edit n save gambar tu tiba masanya untuk korang upload plak ntuk dapatkan HTML gambar tu.So caranya adalah buat satu akaun PERCUMA kat www.photobucket.com.
Dah siap buat akaun. Korang tekan butang UPLOAD IMAGES & VIDEO.
Cari kat mana korang simpan gambar yang korang nak upload (yang dah edit guna AP td).dah jumper klik pada gambar tu n tekan open.
tunggu la photobucket tu upload gambar korang.tunggu...nnt keluar camni.
tekan RETURN TO ALBUM...pastu klik atas gambar.

paparan ini akan keluar
copy pada HTML CODE kemudian paste kan pada comment FS anda.

SIAP!!

Harap korang paham.rasanya dah detail dah aku xplain ni.lau xpaham gak jangan memalu nak bertanya yer.

0 orang cute lagi baik hati telah berkata:

  © Free Blogger Templates Nightingale by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP